• Cancel
    Filter
Filter

33. ONLİNE TABLO MÜZAYEDESİ

33. ONLİNE TABLO MÜZAYEDESİ 17 EKİM 2024 saat 21:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 
21:02 itibariyle canlı müzayedemiz başlayacaktır.

Komisyon Oranı: % 10

ÜRÜNLERE %20 KATMA DEĞER VERGİSİ EKLENECEKTİR!!!

NOT: PEY SİLME, SATIŞ İPTALİ, CAYMA HAKKI veya ALIMDAN VAZGEÇME söz konusu değildir. ürünler olduğu hali ile satılmaktadır.

"ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 5 İŞ GÜNÜDÜR

  • Category: Aka Gündüz Temur
Lot: 22 » Aka Gündüz Temur

Aka Gündüz TEMUR(1941-2008)

Kağıt üzerine mürekkep
30x27

Aka Gündüz Temur (1941, Malatya – 2008, İstanbul), Türk ressam.

KometAlaettin AksoyErgin İnanOral Enuğur ve Burhan Uygur kuşağı sanatçılarından biri olarak anılır. Primitif sanat ürünlerinden esinlenen sanatçı, resimlerinde Afrika masklarından, elinde kuş tutan kadınlara, deniz kabuklarına, Cihat Burak'ta olduğu gibi kedi tasvirlerine kadar birçok sembolik içeriği olan hayvana ve nesneye yer vermiştir.

 

1941 yılında Malatya'da doğdu. 1964 yılında girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Resim Bölümü, Neşet Günal Atölyesi'nden 1969 yılında mezun oldu. Çeşitli liselerde resim öğretmenliği yaptı. Uzun süre resim öğretmeni olarak görev yaptığı Keşan'a yerleşen Temur, ilk sergisini 1991 yılında İstanabul'da açtı.

Bir süre Vakko'nun sanat direktörlüğünü yaptı. Akciğer kanseri nedeniyle tedavi görmekte olduğu İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 9 Temmuz 2008'de öldü. Vasiyeti üzerine Malatya'daki köyü olan Kale ilçesine bağlı Kumluyazı (Butan) Köyü'nde toprağa verildi.

Sanatçı primitif sanat ürünlerinden esinlenmiş, bu esinlerini doğa sevgisinden kaynaklanan motiflerle zenginleştirmiş ve figürcü etkinlik doğrultusunda çalışmıştır. Sezai Özdemir, onun resimlerini şu şekilde anlatır:

Birbirlerine yakın anlamlar içeren, naif, ilkel kavramların etimolojik benzerlik ve ayrıcalıklarına bakmaksızın ortak içerikleri paylaşmaktadır Aka'nın resimleri. Resim yapma eylemine baktığımızda, malzeme seçiminden tutun da, malzemeyi kullanmadaki acemimsi, özentisiz, yabanıl ve naif tavırları, renk armonisindeki monkrom skalaya rağmen, modern insan felsefesinin, birey olma misyonuna denk düşen ekonomik renkçiliği, biçim ve kompozisyonlardaki anti-akademik tavrı, duygu yığını boya katmanları, biçimleme naifliği, istiflemedeki hoyrat – barbarımsı coşkunluğu, kural tanımayan, kendi kurallarını kendi koyan, dik başlı duruşu, evrenin merkezine kendini koyması gibi tavırları bize feodal kültürün yabanıl – ilkel özelliklerini çağrıştırmaktadır. Göçebe – köylü, feodal kökenli arketip biçimlerindeki özentisiziliği, resim taşıyıcısındaki seçimi göçebe kültürünün korunması, yitirilmemesi olarak anlaşılmalıdır.
Details
previous
Go to Page: / 1
next