33. ONLİNE TABLO MÜZAYEDESİ 17 EKİM 2024 saat 21:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz.
21:02 itibariyle canlı müzayedemiz başlayacaktır.
Komisyon Oranı: % 10
ÜRÜNLERE %20 KATMA DEĞER VERGİSİ EKLENECEKTİR!!!
NOT: PEY SİLME, SATIŞ İPTALİ, CAYMA HAKKI veya ALIMDAN VAZGEÇME söz konusu değildir. ürünler olduğu hali ile satılmaktadır.
"ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 5 İŞ GÜNÜDÜR
Ziyad SULTANOV(1954-2024)
Tuval üzerine yağlı boya
95x120
Ziyad SULTANOV(1954-2024)
Ressam Ziyad Sultanov, Sanatçı 1959 yılında Bakü Azerbaycan,da doğdu. Çocuk yaşlarında resim yapmaya başladı. 1966-1974 yıllan arasında orta öğretimini tamamladı. Ailesinin de desteğiyle 1974 yıhnda Bakü'de ki Azim-Azimzade Resim okuluna girdi. Temel resim eğitimini 1978 yılında tamamladıktan sonra 1981 'de Nasrettin Tusi Azerbaycan Devlet Üniversitesi resim bölümüne girdi. Akademi tarafindan 1982'de St. Petersburg'a gönderildi iki yıl süre ile resim eğitimine bu şehirde devam etti.
St. Petersburg'da bulunduğu bu iki yıllık dönemde Hermitage müzesindeki İtalyan, Fransız, Hollandalı gibi büyük ustaların resimlerinin ve heykellerinin kopyalarını yaptı. Üniversitenin resim bölümünü 1986 yılında üstün başarı derecesiyle bitirdi. Diploma projesi ve yaptığı eserler üniversitenin özel koleksiyonuna alındı.
Sanatçı 1995 yılına kadar çalışmalarını Azerbaycan'da sürdürdü. Bu sırada yaptığı çalışmalar Moskova'da, St. Petersburg'da, Bakü'de ve Küba'da sergilendi. Eserleri Avrupa'nın bir çok sanat merkezinde sergilendi. Çeşitli karma sergilere katıldı.
1988 yılında Azerbaycan Ressamlar Birliği'nin ve Rus Ressamları Birlği'nin üyesi oldu. 1995 yılında İstanbul'a gelen sanatçı bu tarihi ve eşsiz güzellikteki şehrin birçok köşesini tuvaline aktardı. Yaptığı resimler büyük bir beğeni ile çeşitli sergilerde yer almaktadır.
Sanatçı İstanbul'un kendine özgü renklerini, canlı ışığını ve mevsimlerini büyük bir ustalık ve renk anlayışı içinde yorumlamaktadır. İstanbul'un halen bozulmamış eski sokakları, iskeleleri, evleri, minareleri ustalıkla tuvaline aktarması bize İstanbul'u daha çok sevdirmektedir.
Sanatçının eserleri Türkiye dışında birçok koleksiyoner ve resim severler tarafindan satın alınmış ve hak ettiği yeri bulmuştur. Özellikle İstanbul manzaraları, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Almanya'da ki koleksiyonerler tarafindan ayrı bir önem kazanmıştır. Sultanov'un bir çok eseri özel müzayedelerde de resimseverlerle buluşmuştur.
Sultanov'un tüm çalışmalarındaki kurguların sağlamlığı, renklerin uyumu, fırça vuruşlarındaki teknik, ışığın yansıtılmasındaki büyük başarısı empresyonist ressamlar arasında sanatçıyı tartışmasız büyük usta olarak sivriltiyor.
Ümmet KARACA(1956-)
Tuval üzerine yağlı boya
46x55
2003
Ümmet KARACA(1956-)
Ümmet Karaca 1956 yılında Gürcistan’da doğdu.
Sanatçı 1978 yılında başladığı Tiflis Yüksek Ressamlar Okulundan 1982’de mezun oldu. 1987 yılında Gürcistan’ın Tiflis şehrinde ilk kişisel sergisini açtı. 1993’te ise Türkiye’deki ilk kişisel sergisini İstanbul’daki Varol Sanat Galerisinde düzenledi. Sonrasında da İstanbul ve Ankara’da pek çok karma sergiye katılmaya ve kişisel sergiler açmaya devam etti.
Ümmet Karaca genellikle tuval üzeri yağlıboya tekniğiyle yaptığı tablolarında İstanbul temasını işlemektedir. Eserlerinde şehrin sokaklarını, insanlarını, doğasını, sosyal yaşamını klasik bir üslupla resmetmeyi tercih etmektedir. Özellikle Büyükada’dan manzaraları resmetmeyi seven sanatçının eserlerini İzlenimci tarzın içinde de değerlendirebiliriz. Karaca genel olarak şehir manzaralarıyla bilinse de natürmort ve portre de çalışmıştır.
Ümmet Karaca halen İstanbul’da yaşamakta ve sanat çalışmalarını sürdürmektedir.
İlhami DEMİRCİ(1908-1976)
Tuval üzerine yağlı boya
50X70
İlhami DEMİRCİ(1908-1976)
1908'de İstanbul'da doğdu. Halkalı Ziraat Mektebi'ni bitirmeden ayrıldı. Burada Hikmet Onat ve İbrahim Çallı'nın öğrencisi oldu. 1938'de Berlin'de Max Dungert atölyesinde resim çalıştı. Cumhuriyet Halk Partisi'nin düzenlediği yurt gezileri programı kapsamında 1939'da Sinop'a, 1942'de Mardin'e gönderildi. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra 1948'de İstanbul Eğitim Enstitüsü'ne hoca olarak atandı. Burada resim bölümünü kurdu ve bölüm şefi olarak görev yaptı. İlk ve tek kişisel sergisini 1971'de İstanbul'da açtı. 1973'te kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. 1939-197 yılları arasında sürekli olarak devlet sergilerine katıldı. 40 yıl boyunca sanat eğitimcisi olarak pek çok sanatçı yetiştirdi. Yapıtlarının genel konusu peyzaj ve natürmort olmakla birlikte bunlar sıradan resimler değildi. Başlangıçta İbrahim Çallı'nın etkisinde kaldıysa da, sonraları peyzaj ve natürmort türündeki yapıtlarında, yumuşak ve duygulu fırça darbeleriyle izlenimci ve gerçekçi bir anlayışın bilişimine ulaştı. 1976'da vefat etti.
Bedri BAYKAM(1957-)
La Fiesta
1987
Kağıt üzerine karışık teknik
53x71.5
Bedri Baykam (1957, Ankara), Türk ressam, köşe yazarı ve siyasetçi.
Bedri Baykam 1957 yılında Ankara'da CHP milletvekili Dr. Suphi Baykam ve Yüksek Mimar Mühendis Mutahhar Baykam'ın ikinci çocuğu olarak doğdu. İki yaşında resim yapmaya başladı. Altı yaşında Ankara, Bern ve Cenevre'de ilk eserlerini sergiledi. Harika çocuk olarak tanımlandığı 1960'lı yıllarda Avrupa ve Amerika'nın birçok sanat merkezinde sürekli olarak sergiler açtı, büyük ilgi gördü. İstanbul Fransız Lisesi'ne (Papillon) devam eden Bedri Baykam 1975 yılında Paris'e taşındı. 1975-80 yılları arasında Sorbonne Üniversitesi'nde işletme ve ekonomi tahsili yapan Baykam, bu fakülteden master aldı. Paris'te aynı süreç içinde L'Actorat isimli özel okulda aktörlük tahsili de yaptı. Baykam 1970'li yıllar boyunca aynı zamanda Türkiye Şampiyonaları'nda önemli dereceler alan bir tenisçi oldu.
1980 yılında ABD'ye taşınan sanatçı, 1984'e kadar California College of Arts and Crafts'de resim ve sinema eğitimi gördü. 1987 yılına kadar Amerika'da kalan Baykam, bu süre içinde de San Francisco, New York, İstanbul ve Paris'te birçok sergiler açmaya devam etti. 1987'de atölyesini İstanbul'a taşıyan Baykam, bugüne kadar yarısı uluslararası olmak üzere 142 kişisel sergi açtı, sayısız grup sergisine katıldı, birçok kısa metrajlı film ve video filmleri çekti, kısa ve uzun metrajlı filmlerde aktörlük yaptı. Baykam 80'lerde ayrıca New York'un çehresini değiştiren graffiti sanatçılarından biri oldu. 80'lerden itibaren standart hale getirdiği büyük boy işleri, politika ve erotizmi çağdaş sanat ortamımıza taşıyan sanatçı, son beş yıldır, yıllardır üzerinde çalıştığı, dijital ve boyasal saydam katmanlar serilerinin uzantısı olarak, tüm dünyada büyük ilgi gören “4D” dört boyutlu işler üretmeye başladı. Birçok serginin küratörlüğüne de imza attı. Baykam'ın yayınlanmış 31 kitabı bulunuyor.
Eserleri, Berlin Academie der Künste, Barcelona Picasso Museum, Roland-Garros Museum, Pinacothèque de Paris, Stedelijk Schiedam, Museum der Moderne Salzburg, National Academy of Arts of Ukraine, Osthaus Museum Hagen, Künstlerhaus Bethanien Berlin, Bahrain National Museum, Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen gibi müze ve enstitülerde ve Kahire, Venedik, İstanbul ve Buenos Aires Bienallerinde sergilenen sanatçı, aynı zamanda Daniel Templon (Paris), Stephen Wirtz (San Francisco), Yahşi Baraz (İstanbul), The Proposition (New York), Gallery Siyah Beyaz (Ankara), E.M. Donahue (New York), Galerie Kuchling (Berlin), Lavignes-Bastille (Paris), Galerie Pages (Genevre), Opera Gallery (Londra), Gloria Delson Contemporary Arts (Los Angeles) gibi galerilerde sergiler açmıştır.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği'nin aktif üyelerinden olan sanatçı, aynı zamanda UNESCO'ya bağlı Uluslararası Plastik Sanatlar Dernegi'nin de kurucularından ve hâlen bu örgütün Türkiye ulusal komitesi başkanı. Aynı zamanda, 2015 yılında düzenlenen UNESCO resmi partneri International Association of Art (IAA) 18. Dünya Sanat Birlikleri Genel Kurulu’nda Dünya Başkanı seçildi. 2011 yılında, Meksika’nın Guadalajara kentinde yapılan 17. Dünya Sanat Birlikleri Genel Kurulu’nda, UPSD Başkanı olarak Baykam’ın yaptığı teklifin oybirliği ile kabul edilmesi üzerine, Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan, Dünya Sanat Günü ilan edildi. 2019 yılında ise Baykam’ın, bu sefer IAA Dünya Başkanı sıfatı ile UNESCO’ya taşımış olduğu öneri yine oybirliğiyle kabul edildi ve Dünya Sanat günü Uluslararası UNESCO Günleri’nin arasına girdi.
Sosyal demokrat üç partinin birleşmesini sağlamak amacıyla kurulan Taban Operasyonu hareketini, çeşitli demokratik kitle örgütleri başkanları ile beraber örgütleyen ve yönlendiren Baykam, 1995 yılı CHP kurultayında, CHP Parti Meclisi Üyeliğine seçildi ve bu göreve üç sene boyunca devam etti. Daha önce Güneş, Hürriyet Gösteri, Tempo, Siyah-Beyaz, Akşam, Aydınlık, Genç Sanat ve OdaTv'de köşesi olan, üç yıl boyunca "Dönemin Rengi" isimli bir kültür tartışma programını Prima TV'de hazırlayan ve sunan, 2 yıl boyunca Skala sanat dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapan Baykam, ayrıca halen Cumhuriyet Gazetesinde siyasi ve diğer sanat dergileri için de sanatsal makaleler yazıyor ve FBTV'de "2 F 1 B" isimli bir futbol tartışması sunuyor.
Yeni-Dışavurumculuk akımının öncülerinden olan ve ayrıca yaptığı multi-medya enstalasyonları (Livart) ve kolajli siyasi sanat eserleriyle de tanınan Baykam, sürekli kabuk değiştirmeyi seven bir sanatçı. 80'lerin başından bu yana birçok 16mm kısa film yönetti ve çeşitli uzun metrajli filmlerde oyuncu olarak rol aldı. 1999 Aralık ayında, 40 yıllık sanat serüvenini ele alan retrospektif sergisi İstanbul'da, AKM'de açıldı. Amerikalı yönetmen Stefan R. Svetiev'in "This Has Been Done Before" isimli filmi, 1999 yılına kadar olan tüm kariyerini ve siyasi yaşamını ele alan bir belgesel olarak aynı süreçte tamamlandı. Boyut Yayın Grubu aynı vesileyle Baykam'ın tüm dönemlerini bir araya getiren 480 sayfalık, "I'm Nothing But I'm Everything" isimli geniş monografiyi yayınladı. 2003 yılında CHP kurultayında Parti'nin Genel Başkan adaylarından olan ve "Yurtsever Hareket"in kurucusu ve yönlendiricilerinden olan Bedri Baykam, yıllardır Türkiye'de siyaset sahnesinin ortasında yer alan aydınlardan biri.
Baykam ayrıca merkezi İstanbul'da bulunan Piramid Film Prodüksiyon Yapımcılık ve Yayıncılık şirketi/Piramid Sanat'ın kurucusu. 1997 Mayıs ayında gazeteci Sibel (Yağcı) Baykam ile evlendi. Ocak 1999'da çiftin Suphi adını verdikleri oğulları oldu.
Bedri Baykam UNESCO IAA Uluslararası Sanatçılar Derneği ve Bu derneğin Türkiye Ulusal Komitesinin Dünya ve Ulusal Başkanlığını 2015'ten beri Başkan olarak yönetmektedir.
Faruk CİMOK(1956-)
Tuval üzerine yağlı boya
60x50
Faruk CİMOK(1956-)
Faruk Cimok 1956 yılında Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde doğdu. Ailesi Kafkasya kökenlidir.
1979'da bugünkü adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Resim Bölümünden mezun oldu. Resimleri Ankara’daki Zafer Çarşısı’nda sergilendi. 1980 yılında ilk kişisel sergisini açtı.
1990’lı yıllara kadar olan ilk dönemlerinde genellikle Çukurova’daki pamuk işçilerini figüratif olarak resmetti. Daha sonraki yıllarda eski İstanbul manzaralarını canlı renklerle kendine özgü bir üslupla işlemeye başladı. Resimlerinde genellikle Beyoğlu, Nişantaşı, Kumkapı gibi semtlerdeki 1950’li yılların sosyal hayatını nostaljik bir şekilde resmetti. Özellikle Çiçek Pasajı’nı, Taksim Meydanı’nı, tramvayları konu edindi. Eserlerinde güvercin figürünü çokça kullanması nedeniyle “kuşçu” ressam lakabını aldı.
Sanat hayatı boyunca 35 kişisel sergi düzenleyen Faruk Cimok, Türk Kültür Vakfı, DYO, Kartal Belediyesi Kültür ve Sanat Şenliği resim yarışmalarında ödüller kazandı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde görev yapmakta ve Suadiye’deki kişisel atölyesinde sanat çalışmalarına devam etmektedir. Bunun yanında tablo restorasyonu konusunda da uzmanlaşmıştır.
Hüseyin SARTAŞ(1956-)
Tuval üzerine yağlı boya
50x70
Hüseyin SARTAŞ(1956-)
1956 Ankara doğumludur. İlk sergisini 1989 yılında Ankara’da açtı. Resimleri naif çizgidedir.
Resim yapmak onun için bir yaşam biçimi ve hiç ara vermeden çalışmalarını sürdürüyor. İçimizde taşıdığımız düşüncelerimizin, özlemlerimizin, yitirdiğimiz ya da yok ettiğimiz doğal güzelliklerin resimlerini yapıyor ve ‘’ Doğayı anlayabilmek için naifim ‘’ diyor.
Leyla GAMSIZ(1921-2010)
Kağıt üzerine kara kalem
30x20
Leyla GAMSIZ(1921-2010)
Leyla Gamsız Sarptürk (d. 1921; İstanbul - ö. 13 Temmuz 2010, İstanbul), Türk ressam.
Erenköy Kız Lisesi, Sivas Lisesi Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nü bitirdi. Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü'nde Bedri Rahmi Eyüboğlu öğrencisi oldu. Paris'te 1952 yılında Andre Lhote ve Fernand Léger atölyelerinde çalıştı. 2010'da İstanbul'da öldü Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.
Göçmen bir anneyle tüberküloz üzerine uzmanlaşmış bir doktorun çocuğu olarak 1921 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babasının işinden dolayı Anadolu'yu dolaşması sebebiyle Gamsız, ilköğrenimine yatılı okulda başladı. Eğitimine Erenköy Kız Lisesi'nde ve Sivas Lisesi'nde devam etti. Üniversite yıllarını İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nde, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun öğrencisi olarak Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü'nde geçirerek 1952 yılında Paris'te Andre Lhote ve Fernand Leger atölyelerinde çalıştı. 1949'da akademiden sınıf arkadaşı olan Hulusi Sarptürk ile evlenen Gamsız erken yaşta eşini kaybettikten sonraki yaşamını tamamen resme adadı. Büyük usta Leyla Gamsız 89 yaşında hayata veda etti.
Sosyal sorumluluk çalışmalarında da bulunan Leyla Gamsız, 1947 yılında kurulan Onlar Grubu'nun kurucularındandır. İstanbul ve Ankara'nın da içinde bulunduğu yaklaşık 20 sergisi mevcuttur. İstanbul'daki Resim ve Heykel Müzesi ile İstanbul Modern Sanat Müzesi eserlerinin bulunduğu koleksiyonlar arasındadır. Eserlerinde Anadolu ile Batı sanatını harmanlayan sanatçının kendine özgü dili, Türk resim sanatının yenilikçi ressamlarından biri olmasını sağlamıştır. İyi bir eser ortaya çıkaramayacaksa resim yapmanın anlamsız olduğunu savunan Gamsız, 2001 yılındaki sergisinden sonra resim yapmayı bırakmıştır.
Ahmet YAKUPOĞLU(1920-2016)
Düralit üzerine yağlı boya
85x60
Ahmet Yakupoğlu (Ahmet Çalışel, Kasım 1920, Kütahya - 2 Ekim 2016, Kütahya), Türk bir ressam, neyzen, minyatür sanatçısı ve tezhip sanatçısıdır. 1995'te "Sokağım ve Çinili Cami" ile Sanat alanı Uygulamalı Geleneksel Türk El Sanatları “Minyatür” dalında Türkiye İş Bankası Büyük Ödülü, 2010'da Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü ile ödüllendirilmiştir.1970'lerde Çinili Camii'yi inşa ettirmiştir.
Selim GÜVENTÜRK(1951-)
Tuval üzerine yağlı boya
40x40
Selim GÜVENTÜRK(1951-)
1951 yılında Ankara’da doğdu. Güventürk, 1977 yılında ağaç maketleri ve heykelleri üzerinde çalışırken, sonradan özgün bir yağlı boya tekniğine dönüşecek olan çalışmaların ilk adımlarını keşfetti. Maket ve heykelleri elleri ile boyarken keşfettiği bu tekniği yıllar içinde geliştirerek özgün bir hale dönüştürdü. 40 yıldan bu yana yağlı boya resim çalışmalarını uyguladığı bu teknik içinde sürdürmektedir. Fırça ve spatul kullanılmayı gerektirmeyen bu özgün teknik, sanatçının sürekli yeni buluşlarına ve uygulamalarına olanak tanıması nedeniyle de her yıl daha gelişmiş yapıtların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bugüne kadar üretmiş olduğu 3.000 civarında eser, sanatseverlerin beğenilerini kazanmış ve gerçek sahiplerini bulmuştur. Kişisel sergiler dışında birçok karma sergiye de katılan sanatçı, halen çalışmalarına Ankara’daki kendi atölyesinde devam etmektedir.
Behruz Kuul(1988-)
Tuval üzerine yağlı boya
50x50
Behruz Kuul(1988-)
1988 yılında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde doğdu.
2005-2009 yılları arasında Nahçıvan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde eğitim aldı.
2010 yılında seçildiği Nahçıvan Ressamlar Birliği tarafından kendisine tahsis edilen atölyede bağımsız olarak çalışmaya başladı. 2010-2015 yıllarında yurt içi ve yurt dışı sergilerine, yarışma ve festivallerine katıldı.
Eserleri Azerbaycan, Türkiye, Almanya, Gürcistan, Rusya, İngiltere ve Amerika'da özel koleksiyonlarda yer almaktadır.
2015 yılından bu yana çalışmalarını Türkiye'de kendi atölyesinde sürdürmekte ve çalışmaları birçok yerel sanat fuarı, festival ve sergide yer almaktadır.
Sanatçı eserlerinde insan doğası ve psikolojisi üzerinde anlam arayışlarını inceler. Farklı perspektif açılarıyla ve impasto tekniğinden yararlanarak, sanki bir analist gibi bilinçaltının doğa üzerinde etkileşimini, kentselleşmenin getirdiği yalnızlığı ve hayatda varoluşçu yönelimin ritmini kompozisyonlarına aktarır. Kentselleşmenin insanın davranışına, onun psikolojisine etkisini bazen doğadaki tenha ağaçlarla, bazen arka planda üç boyutlu semadaki bulutların harmonik dinamiğiyle, renk patlamalarıyla hiperbolik hatlar yaratarak tasvir eder.
(İmpasto, çalışma üzerinde kullanılan boyanın yığılması ile kalın boya tabakaları kullanılarak hazırlanan yağlı boya tekniğidir. İtalyancada hamur anlamına gelmektedir. Boyanın fırça veya spatula gibi resim araçlarıyla tuval üzerine sıvanmasıyla gerçekleştirilir.)
Seydi Murat KOÇ(1981-)
Tuval üzerine yağlı boya
120x100
Seydi Murat KOÇ 1981 yılında Akşehir’de doğdu. 1998 yılında girdiği Marmara Üniversitesi Resim Ana Sanat Dalı’ndan, 2002 yılında mezun oldu. 2006 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamladı.
Halen Doğuş Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.
Bugüne kadar 15 kişisel sergi gerçekleştirdi ve 150’nin üzerinde ulusal ve uluslararası sergide yer aldı. RH+sanat Dergisi “2005 Yılı Genç Ressamı”, 2010 yılı 70. Devlet Resim ve Heykel Yarışması Başarı Ödülü gibi ödülleri içeren 18 ödüle layık görüldü.
Seydi Murat Koç, çalışmalarını İstanbul-Moda’da bulunan özel atölyesinde sürdürmektedir.
“Seydi Murat Koç’un resimlerinde zemini oluşturan öğeler ya üst üste bindirilerek ya da birbirine eklenerek yeniden tasarlanan mimari yapılar ve eklektik bir izdüşümle bütününden ayrılan kent siluetlerini içerir. Bu bağlamda Seydi Murat Koç’un mimari referanslarla yeniden kurguladığı dünya düzeni, gerçek ötesi gerçekliğe tutunarak simülasyon fikri ile örtüşmektedir.
Çıplak toprak üzerinde yükselen her çelik konstrüksüyon, ister kamusal alanda bir işlevselliği olsun ister bireylerin yaşamsal alanlarından ibaret olsun, evrende kapladıkları hacim nedeniyle ütopik olanın fiziksel gerçekliğine denk düşer. Burada araştırılması gereken, kent silüetinde yerlerini alan tasarımların, gerçekliğin bir yansıması mı, yoksa varolmayan bir gerçekliği gizleyen görüntüler mi olduklarıdır.”
He was born in Aksehir, in 1981. He received his undergraduate degree in Fine Arts Department at Marmara University, in 2002. He received his MA degree at the same university in 2006. He goes ahead with his academic career as a lecturer at Dogus University.
He has 14 solo exhibitions and participate over 100 national and international group exhibitions. He received 17 awards including “2005 Young Painter of the Year”, 70th Government Painting and Sculpture Contest excellence award.
He works at his private workshop in Moda-İstanbul.
Şahin PAKSOY(1952-)
Tuval üzerine yağlı boya
60x80
Şahin PAKSOY(1952-)
Önemsiz insanların önemli ressamı olarak anılan 1952 doğumlu Şahin Paksoy, küçüklüğünden beri resim sanatıyla ilgilenmesine rağmen sanat öğrenimine 1973-1980 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde seramik eğitimi ile başlamıştır. 1980 yılında, öğrenciliğine devam ederken açtığı ilk sergisinden itibaren yurtiçi ve yurtdışında birçok karma ve solo sergilere katılmıştır. Son kişisel sergisini 2013 yılında gerçekleştiren sanatçı, son zamanlarda koleksiyonerliğe ağırlık vermiştir.
Osmanlı’nın minyatür sanatı, Bizans ikonaları ve Selçuklu halıları gibi geleneksel ögelerden esinlenen Paksoy, gündelik yaşamında karşısına çıkan insanları konu alır. İnsan figürlerinin ön plana çıktığı eserlerinde; kendine has bir dil oluşturarak çoğu zaman geleneksel Anadolu insanının yaşam tarzı ve değerlerini, izlenimlerini duyguları ile harmanlayarak yarattığı kendine özgü diliyle bir öykü anlatmak istercesine resmeder. Yağlı boya kullandığı resimlerindeki figürlerden yola çıkarak figüratif heykeller de yapan sanatçının son ürettiği eserler arasında soyut çalışmalar de yer alıyor.
Salim ÖZÜDOĞRU(1927-)
Tuval üzerine yağlı boya
57x44
Salim ÖZÜDOĞRU(1927-)
Resim çalışmalarına doğup büyüdüğü Karadeniz’de, manifatura dükkanı işlettiği yıllarda başlayan Salim Özüdoğru’nun ilk eseri 1950’li yılların başında yaptığı Atatürk’ü at üzerinde üniformalı olarak gösteren tablodur. Resim alanında herhangi bir eğitimi olamayan ve kendi kendini yetiştiren ressam, ilk atölyesini Samsun’da açmış ve bu yıllarda ağırlıklı olarak portre çalışmıştır. Daha sonra Ankara’ya taşınarak sanat çalışmalarına bir süre burada devam etmiş, 1970’li yılların başında ise İstanbul’a yerleşmiştir. Genellikle yağlıboya tekniği ile yaptığı natürmort ve manzaralarıyla tanınan sanatçı çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.
Kamil ASLANGER(1949-)
Tuval üzerine yağlı boya
50x70
Kamil ASLANGER(1949-)
Kamil Aslanger, Selimiye Askeri Ortaokulu ve Kuleli Askeri Lisesi'nden sonra 1969 yılında Kara Harb Okulu'ndan mezun oldu ve jandarma subayı olarak sürdürdüğü zorunlu hizmet süresini 1979 yılında bitirdikten sonra emekli oldu. Emekliliği sonrası resim çalışmasına yönelen Aslanger bütün zamanını resim çalışmalarına ve araştırmalarına ayırmıştır.
Otodidakt (öz öğrenimli) bir sanatçıdır. Konularının tamamını İstanbul'dan seçen ressam, son on beş yıldır ağırlıklı olarak oryantalizm üzerinde incelemeler yapmakta ve Osmanlı İstanbul'unun beş yüz yıllık geçmişindeki sosyal yaşamından kesitleri, kaybolan kültürel değerleri, tabloları ile Oryantalizm ve İstanbul Serisi adı altında toplamaktadır.
Mustafa DELİOĞLU(1946-)
Tuval üzerine yağlı boya
30x30
Mustafa DELİOĞLU(1946-)
1946'da Erzincan'da doğdu.
Çocukluğunda sanatla tanışması daha ilk andan itibaren sonsuz bir tutkuya ve yolculuğa dönüştü. Kendi tarzını yarattı ve bugüne kadar ısrarla savundu. Doğu ve Batı sanatlarını kendine özgü üslubuyla birleştirdi.
Sanatı, fikirlerini ve kendi varlığını ortaya çıkarmanın nedeni ve aracı olarak gördü. Bu düşünce, sanatçıyı sürekli deneylerle sanatını yenileme döngüsüne sokar, böylece üslubunun tazelenmesi ve sürekli yaratma eylemi sağlanır. Sanatsal imzasından kopmadan, yenilikçi ve şaşırtıcı çalışmaların kapısını araladı. Sanata çağdaş yorumlar getiren eserler yarattı ancak sanatın geleneksel değerlerine asla sırtını dönmedi.
Eserleri çeşitli kişisel ve karma sergilerde sanatseverlerle buluştu. Sanatçının illüstrasyon alanında da çok sayıda ödülü var ve çalışmaları binden fazla kitapta yayınlandı.
Sanatın fikir, deneyim ve tekniğin mükemmel birleşimi olduğuna inanan sanatçı İstanbul'da yaşıyor.
Salih ACAR(1927-2001)
Kağıt üzerine yağlı boya
46x32
Salih ACAR(1927-2001)
Türk ressam Salih Acar 1927 yılında Filibe’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Filibe’de tamamladıktan sonra Sofya Güzel Sanatlar Akademisi’nin fresk bölümünde okudu(1945-1950). 1950’de İstanbul’a gelerek Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne girdi. Ayrıca iki yıl süreyle Zühtü Müridoğlu’nun atölyesinde heykel çalışmalarına katıldı.
Akademi’yi bitirdikten sonra, herhangi bir görev almayarak sanat çalışmalarına yöneldi. Bu arada Türkiye Ressamlar Cemiyeti’ne girdi. Büyük pano çalışmalarına ve dekoratif nitelikli resimlere ağırlık verdi.
Ayrıca fresk tekniğinde duvar resimleri yaptı; gravür ve desenler çizdi, Efes ve Tarabya Oteli yarışmalarını kazanarak bu yapıların duvarlarına fresk ve sgraffito türünde uygulamalar yaptı. Büyük kentlerde, çeşitli duvar resimleri çalışmalarında bulundu. Resmin yanı sıra, heykel sanatçısı olarak da bazı denemelere girişti. İlk kişisel sergisini 1955’te açtı.
1966 yılına kadar genellikle yöresel köylü figürlerinin üsluplaştırılmasına dayalı bir sanat anlayışı doğrultusunda yapıtlar veren Salih Acar, yüzeye bağlı, süsleyici ve çizgisel bir anlatıma öncelik tanıyan bu çalışmalarında, kırsal kesime özgü yaşamı, gerçekçi ve illüstratif bir bakış açısıyla yansıttı.
1966 yılından sonra doğayı inceleme ve çevresini araştırma çalışmalarına başladı ve o tarihten sonra resimlerine kuşları, denizleri, ormanları, balıkları ve doğada yaşayan bütün canlıları konu aldı. Yaban ördeği, turna, leylek, kartal, karga, balıkçıl, gibi kuş türlerini yakından inceledi ve sanatının ayrı dönemlerini oluşturan özel konular halinde ayrı diziler olarak işledi.
Türkiye’de Doğayı Koruma Vakfı’nın çalışmalarına bir sanatçı etkinliğiyle katılan Salih Acar, soyları tükenmeye yüz tutan kuşların korunması ve yaşatılması yolunda çaba harcadı. Urfa’nın Birecik yöresinde sayıları günden güne azalan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan kelaynak kuşlarının güncel bir sorun haline getirilmesinde önemli rol oynadı.
Salih Acar, Çağdaş Türk resim sanatında pek az işlenmiş kuş resimleri konusunu yaklaşık yirmi yıldır işlemektedir. Ünlü kuş ressamı John James Audubon‘un (A.B.D. 1780-1851) kendi kuşlarına yönelik dikkat ve titizliğini, daha fanteziye kaçan ve grafikten çok boyaya bağlı değerler içeren tablolarında uygulayan Salih Acar’ın çalışmalarında, çeşitli kuş türlerini yansıtan figürler, soyutlamacı bir resim beğenisi açısından değerlendirilmektedir. Kuş türlerine özgü nitelikler ile bu tür beğeni arasında doğal bir özdeşlik kurulmaktadır. Bu bakımdan Audubon’un klasik ve doğalcı anlatımı yanında, Salih Acar’ın resimleri modern resim sanatının çizgilerine daha yakındır.
Doğaya duyduğu bu sıcak ve içten yakınlık doğa ile kucak kucağa yaşadığı çocukluk yıllarından kaynaklanan sanatçı, katıldığı bir ördek avından sonra içinde yeniden canlanan doğa sevgisiyle kuş türleriyle ilgilenmeye yönelmiştir. Manyas Kuş Cenneti’nde başlattığı kuşları markalama çalışmaları, bir kuş ressamı olarak önünde geniş bir ufuk açmıştır. Acar’ın kuş resimleri, değişmeyen bir konu çevresinde gerçek görüntülerden kopmayan, ama o görüntüleri kendi anlayışına göre biçimlendiren bir sanatçının ürünleridir.
Müslüm TEKE(1974-)
Kağıt üzerine yağlı boya
70x50
Müslüm TEKE(1974-)
1974 Gaziantep doğumludur. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü'nden mezun oldu.
Yurt içi ve yurt dışı pek çok sergiye, çalıştaylara ve bienallere katıldı.
Yurt içi üç ödül sahibi sanatçı çalışmalarını kendi atölyesinde devam etmektedir.
Hayati MİSMAN(1945-)
Tuval üzerine yağlı boya
35x35
Hayati MİSMAN(1945-)
1945 yılında Konya’da doğdu. 1961-1964 yılları arasında Konya Akşehir Öğretmen Okulu’nda öğrenim gördü. 1964-1965 yıllarında Erzincan Tercan’da ilkokul öğretmenliği yaptı. 1965-1968 yılları arasında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Eğitimi Bölümü’nde öğrenim gördü. 1970-1975 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aldığı bursla Almanya’ya gönderildi ve Kassel Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde “Graphic Design” alanında ihtisas yaptı. 1975 yılında yurda döndü ve Gazi Eğitim Enstitüsü Resim İş Eğitimi Bölümü’nde göreve başladı. 1984 yılında aynı üniversitede sanatta yeterliliğini, 1987 yılında da doçentliğini aldı. 1987-2001 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi’ne geçerek profesör oldu. Halen bu üniversitede görevine devam etmektedir.
Hasan KAPTAN(1942-)
Halk Oyunu
Karton üzerine karışık teknik
60x70
Hasan KAPTAN(1942-)
1942 yılında Ankara’da doğan Hasan Kaptan, Ressam Arif Bedii Kaptan’ın oğludur. Resim yapmaya 3 yaşında başlayan sanatçı, 1950 yılında ilk sergisini Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde açmıştır. 15 yaşında Olağanüstü Kabiliyetli Çocuklar Kanunu kapsamında Paris’e gönderilmiştir. Önce figüratif, 1962’den sonra da güncel ve soyut resimler yapmış, 1964 yılında Paris’e yerleşmiştir. 1968’de askerlik için yurda dönen Hasan Kaptan, 1970 yılında tekrar Paris’e gitmiştir.
Burhan UYGUR(1940-1992)
Kağıt üzerine karışık teknik
24x18.5
Burhan Uygur (1940, Tirebolu - 29 Nisan 1992, İstanbul) Türk ressam
Orta ve lise öğrenimini Trabzon'da tamamladı. 1961 yılında şimdiki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan, dönemin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Eyüpoğlu Atölyesi'nden 1969 Şubat döneminde mezun oldu.
1968 yılında daha akademide öğrenci iken; Beyoğlu Sanat Galerisi'nde ilk sergisini açan sanatçı, 1970'te Avusturya Hükûmeti'nin bursuyla Salzburg Yaz Akademisi'nde ressam Corneille ile çalıştı. Hollanda'da bir sokak sergisi de açtı. 1968'deki İlk sergisinde beklediği ilgiyi bulamadı ama, aynı yıl Çağdaş ressamlar Cemiyeti'nin düzenlediği yarışmada "Yılın Genç Ressamı" unvanını alarak birinci oldu.
"Kurallardan hoşlanmazdı. O'nu sınırladığını düşünürdü. Ama disiplinliydi aynı zamanda. Kalıbına sığmazdı. Gece aklına eser esmez, dışarı çıkardı. Aslında gece, gündüz fark etmezdi O'nun için. Yapıtlarında da bunun görülebildiğine inanıyorum." diyor Vesile Uygur, eşi Burhan Uygur için.
Yaşarken sanatçı olma mutluluğunu yaşayan Burhan Uygur, resim yapmak için bir an olsun yanından ayırmadığı ve resimlerini yaptığı "Defteri"ni Erol Simavi'ye satarak; o parayla Üsküdar'daki ailece oturduğu evi satın aldı. (Bir defter parası ile Bir ev)
..."Bir Çöp tenekesinde bile kendimi görürüm ben. Resmin işiği değil; uşağıyım,çömeziyim, hamalıyım" diyen Burhan Uygur,1986 yılı Ocak ayında 2. uluslararası Asya Avrupa Bienali'ne katılma konusunda 31 sanatçı, yazar, eleştirmen ve galericinin katıldığı ankette 19 oy alarak katılma hakkını kazandı ve ikincilik ödülü aldı.
1989 yılında beyin kanaması geçirdikten sonra kendine gelir gelmez, kâğıt ve boya isteyen sanatçı, normal yaşamını sürdürürken; 1992'de direksiyon başında ikinci kez geçirdiği beyin kanaması sonucu öldü.
Vedat ÖRS(1961-)
Tuval üzerine yağlı boya
150x60
Vedat ÖRS(1961-)
Uşak'ta doğdu, 1984 yılında Ankara Üniversitesi`nden mezun oldu. 2003-2006 yılları arasında Paris´te kendi atölyesinde çalıştı. Newyork Syr, Paris ve Prag sergileri dahil bugüne kadar otuza yakın sergi açtı. Moldovya ve Pensilvanya'da uluslararası workshoplara katıldı. Artemis Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği'nin başkanlığını yürütmekte olan sanatçı, İstanbul´da çalışmalarına devam etmektedir.Sanat hayatının 25.yılını geride bırakan Vedat Örs, kendi kuşağı içinde sanatsal tavrı, vizyonu, deneysel yaklaşımı ile tanınan bir sanatçı.
Aka Gündüz TEMUR(1941-2008)
Kağıt üzerine mürekkep
30x27
Aka Gündüz Temur (1941, Malatya – 2008, İstanbul), Türk ressam.
Komet, Alaettin Aksoy, Ergin İnan, Oral Enuğur ve Burhan Uygur kuşağı sanatçılarından biri olarak anılır. Primitif sanat ürünlerinden esinlenen sanatçı, resimlerinde Afrika masklarından, elinde kuş tutan kadınlara, deniz kabuklarına, Cihat Burak'ta olduğu gibi kedi tasvirlerine kadar birçok sembolik içeriği olan hayvana ve nesneye yer vermiştir.
1941 yılında Malatya'da doğdu. 1964 yılında girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Resim Bölümü, Neşet Günal Atölyesi'nden 1969 yılında mezun oldu. Çeşitli liselerde resim öğretmenliği yaptı. Uzun süre resim öğretmeni olarak görev yaptığı Keşan'a yerleşen Temur, ilk sergisini 1991 yılında İstanabul'da açtı.
Bir süre Vakko'nun sanat direktörlüğünü yaptı. Akciğer kanseri nedeniyle tedavi görmekte olduğu İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 9 Temmuz 2008'de öldü. Vasiyeti üzerine Malatya'daki köyü olan Kale ilçesine bağlı Kumluyazı (Butan) Köyü'nde toprağa verildi.
Sanatçı primitif sanat ürünlerinden esinlenmiş, bu esinlerini doğa sevgisinden kaynaklanan motiflerle zenginleştirmiş ve figürcü etkinlik doğrultusunda çalışmıştır. Sezai Özdemir, onun resimlerini şu şekilde anlatır:
“ | Birbirlerine yakın anlamlar içeren, naif, ilkel kavramların etimolojik benzerlik ve ayrıcalıklarına bakmaksızın ortak içerikleri paylaşmaktadır Aka'nın resimleri. Resim yapma eylemine baktığımızda, malzeme seçiminden tutun da, malzemeyi kullanmadaki acemimsi, özentisiz, yabanıl ve naif tavırları, renk armonisindeki monkrom skalaya rağmen, modern insan felsefesinin, birey olma misyonuna denk düşen ekonomik renkçiliği, biçim ve kompozisyonlardaki anti-akademik tavrı, duygu yığını boya katmanları, biçimleme naifliği, istiflemedeki hoyrat – barbarımsı coşkunluğu, kural tanımayan, kendi kurallarını kendi koyan, dik başlı duruşu, evrenin merkezine kendini koyması gibi tavırları bize feodal kültürün yabanıl – ilkel özelliklerini çağrıştırmaktadır. Göçebe – köylü, feodal kökenli arketip biçimlerindeki özentisiziliği, resim taşıyıcısındaki seçimi göçebe kültürünün korunması, yitirilmemesi olarak anlaşılmalıdır. |
Devrim ERBİL(1937-)
Serigrafi baskı
Doğa tutkunu
2013 - A
70x100
1937, Uşak doğumludur. İlköğrenimini kendi deyişi ile "Çitlembik" ağaçlarının gölgeli yollarına bağlı Balıkesir Gazi ilkokulunda, liseyi ise Balıkesir Lisesinde tamamladıktan sonra şimdiki adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümüne yetenek sınavını kazanarak 1955 yılında girdi. Halil Dikmen ve Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun öğrencisi olarak 1959’da mezun oldu. İlk sergisini daha lise öğrencisi iken Türk Amerikan Derneğinde açtı.
Arkadaşlarıyla aynı yıl Soyutçu 7’ler grubunu kurdu.
1962 yılında Akademi’ye asistan olarak girdi. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Tollu ve Cevat Dereli atölyelerinde görev aldı.
Altan Gürman, Adnan Çoker, Sarkis ve Tülay Tura ile Mavi Grup’u1963 yılında kurduktan sonra İspanya Hükûmeti'nin sanat bursu sınavlarını kazanarak gittiği Madrid ve Barcelona’da başladığı sanat araştırmalarına Paris ve Londra’da devam etti.
1970 yılında Doçent oldu.
Türkiye Çağdaş Ressamlar ve Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı, 1979-1982 yılları arasında İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürlüğü görevlerinde bulunan Devrim Erbil, 1981 yılında profesör oldu. 1985’te başladığı Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanlığını üç yıl sürdürdü. 1988 ile 1990 yılları arası Yıldız Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde bölüm başkanlığı, yapan sanatçı, 1990 yılında bu kez Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi dekan yardımcılığı görevine getirildi. 1991 yılında devlet sanatçısı unvanını aldı. 2004 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden emekli oldu.
2004'te Balıkesir Belediyesince Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi adıyla kişisel müzesi açıldı.
Güzel Sanatlar Akademisinin Grafik bölümünde serigrafi ve gravür atölyelerinin kuruluşu sağlandıktan sonra ve bu atölyelerden yetişen sanatçılar arasında dikkat çeken Alaettin Aksoy, Aydın Ayan, Hüseyin Bilgin, Gören Bulut, Gül Derman, Güngör İblikçi, Gündüz Gönlönü, Mehmet Güler, Ali Teoman Germener, Süleyman Saim Tekcan, Zahit Büyükişleyen, Erol Deneç, Nail Peyza, Ergin İnan, Utku Varlık, Mustafa Plevneli, Hasan Pekmezci, Hayati Misman, Fevzi Karakoç, Hüsamettin Koçan, Atilla Atar, Ali İsmail Türemen, Kadri Özayten'in, kişiliği olan Türk özgün baskı sanatının oluşmasında çaba sarf ettikleri görülmüştür[3]
Sanatçı, resim dalında 2019 yılı Cumhur Başkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne layık görüldü[4] Doğuş Üniversitesinde Sanat ve Tasarım Fakültesi dekanı olarak göreve başladı ve hâlen öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir. Ayrıca İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir
Habib GEREZ(1926-2022)
Duralit üzerine yağlı boya
35x25
Habib Gerez (14 Haziran 1926, İstanbul - 25 Mayıs 2022, Istanbul), Yahudi asıllı Türk şair, yazar ve ressam.
Asıl adı Yusef Gerez'dir. 14 Haziran 1926 yılında İstanbul Ortaköy'de doğdu. 1950 yılında Kabataş Lisesi'nden mezun oldu, ancak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki öğrenimini sağlık sorunu nedeniyle tamamlayamadı. 1961-96 yılları arasında Türkiye Yahudileri Hahambaşısı David Asseo'nun özel kalem müdürlüğünü yaptı. Yazılarında, tıpkı İsak Ferera, Avram Naon ve diğer Türk Yahudi yazarları gibi, o zamanlar çoğunlukla Yahudi İspanyolcası (Ladino) konuşan Türk Yahudilerin Türkçe konuşup yazmalarını teşvik etti.
13 şiir kitabı yayımlandı. Şiirlerinin bir bölümü yabancı dillere çevrilerek kitap halinde basıldı. Değişik gazete ve dergilerde altı yüzden fazla yazdığı makalelerin bir bölümü, "Rüzgâra Söylenenler" ile "Yaşamın Tadı Tuzu Sanat" adlı kitaplarında yer aldı. Basılmış elliye yakın kitabı vardır. Şiirleri İtalyancaya ve Fransızcaya çevrildi 1979, 1985 ve 1993 Accademia Internazionale di San Marco Şiir Ödülünü, 1980 Centro d’Arte La Prora ve Movimento Aristico Nazionale “Plurismo” Şiir Ödülünü aldı.
Çok sayıda resim sergisi açtı. 33'ü yurt dışında olmak üzere 142 kişisel sergi açtı. Katıldığı yarışmalardan resim ve şiir dallarında 63 ödül aldı. Eserleri Fransa'da "Arsonval Müzesi" ile "Troyes Güzel Sanatlar Müzesi"'nde, Belçika'da "Herstal Müzesi"'nde ABD’de "Judah Magnes Müzesi"'nde, İsrail'de "Jewish Art" ile "Ben Ari" Müzelerinde, Türkiye'de Selçuk Yaşar Müzesi, Edirne Modern Sanatlar Müzesi ve 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nde sergilenmektedir. Habib Gerez'in evi ve stüdyosu 2014 ayından itibaren 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nin bir subeşine dönüştürüldü.
28 Haziran 1998'de İtalya'da düzenlenen ödül töreninde adı geçen Akademi, her yıl yalnızca bir kişiye verilen "Avrupa Büyük Ödülü"nü sanatta 50 yıla yakın etkinlikleri nedeniyle kendisine verildi.
25 Mayıs 2022 tarihinde öldü.
Remzi İREN(1943-)
Tuval üzerine yağlı boya
50x60
Remzi İREM(1943-)
1943 yılında Tokat'da doğdu. 1970 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu. Bir süre Almanya'da araştırmalarda ve mesleki çalışmalarda bulundu. Çok sayıda kişisel sergi açtı ve karma sergilere katıldı.
Tuvallerinde coşkulu renklerle ve temiz, dengeli bir anlatımla doğadan, kırlardan ya da deniz kıyılarından görünümler yansıtır. Ayrıca Anadolu folklorundan, özellikle kadın başlıklarından kaynaklanan, yine aynı renk zenginliğiyle oluşturduğu çalışmalarla dikkat çeker.
Sami KURT(1994-)
Tuval üzerine yağlı boya
87x88
Sami KURT(1994-)
Sami KURT 1994 yılında Bursa’da doğdu.2012 yılında Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesinden
mezun oldu.2012 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim bölümünü kazandı ve bu süreçte 2 nolu Kemal İskender Atölyesi Eğitmenliğinde öğrenimini sürdürdü. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden 2019 yılında mezun oldu. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Formasyon Bölümü'nde Pedagojik Formasyon Sertifika Programını tamamladı. Çalışmalarına Bursa'da ki atölyesinde devam etmektedir.
Şenol YOROZLU(1950-2023)
Tuval üzerine yağlı boya
86x130
Şenol Yorozlu (1950, Trabzon - 19 Temmuz 2023, İzmir) Türk ressam.
1973-1978 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü Prof. Dr. Neşet Günal Atölyesi'nden mezun oldu. 1968 - 1974 döneminde Akbaba dergisinde, Pardon, Ustura ve Gırgır mizah dergilerinde karikatür çizdi. 1978'de ilk kişisel sergisini açtı. Bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında pek çok kişisel sergi açan Şenol Yorozlu, fuarlar ve bianellere de katılmıştır. Bir süre İsveç'te yaşadı. Yaşamını ve çalışmalarını İstanbul'da sürdürmektedir. Soyut anlayışla ürettiği yapıtları figürü bir izlenim olarak içinde barındırır. Büyük leke ve geniş tuşlarla soyut anlatımcı bir biçeme sahiptir. Şenol Yorozlu Musa Anter'in kızı Rahşan Anter ile evlidir.
Yorozlu, 19 Temmuz 2023'te yaşamını sürdürdüğü İzmir'de kalp krizi geçirerek 73 yaşında hayatını kaybetti Sanatçının cenazesi 23 Temmuz 2023'te İzmir'de toprağa verildi.
Mehmet Gün(1954-2014)
Kağıt üzerine karışık teknik
100x70
Mehmet Gün (1954, Ankara - 26 Şubat 2014, Berlin), Türk ressam. 1954 yılında doğan ressam 1983'te Viyana Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim gördü. Babası tiyatrocu Aydın Gün'dür
Sayısız karma sergiye katılan çok sayıda kişisel sergi açan sanatçı, İtalya, Fransa, New York, Roma ve Berlin'de resim çalışmalarına devam etti.
Resmin yanı sıra fotoğrafa da yönelen Gün, son sergisinde tekrar tuval işleri yapmıştı.
Berlin sanat çevrelerinde Denis Gün ismiyle de tanınan, İKSV'nin kurucusu Aydın Gün'ün oğlu olan ressam ailesiyle beraber 1995'te Berlin'e göçtü. Mehmet Gün uzun yıllardır yaşadığı Berlin'de vefat etmiş, cenazesi Türkiye'ye getirilerek Kanlıca, Beykoz'daki Kanlıca Mezarlığı'nda aile kabristanına defnedilmiştir. Yapıtlarında kavramsal anlayışı temel alan Gün, beyaz zemin üzerinde leke ve kaligrafi kullanarak eserlerini yorumluyordu.
Burhan TEMEL(1935-2022)
Tuval üzerine yağlı boya
55x45
Burhan TEMEL(1935-2022)
1935 yılında Görele’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Görele’de okudu. Lise öğrenimini İstanbul Atatürk Erkek Lisesi’nde tamamladı. 1955 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümüne girdi. Akademide Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Cemal Tollunun öğrencisi oldu. 1959 yılında Akademiden mezun oldu. Aynı yıl Uluslararası Paris Bienali’ne dört Türk ressamından birisi olarak katıldı. 1960 yılında Görele Orta Okulu’nda resim öğretmeni olarak göreve başladı. Görele ve İstanbul’da sürdürdüğü resim öğretmenliği görevinden, 1990 yılında emekli oldu. Çok sayıda kişisel sergi yaptı ve karma sergilere katıldı. Terakki Vakfı Sanat Galerisi’ndeki Mart 2010 sergisi 25. kişisel sergisidir. 2022 yılında vefat etti.
Burhan Temel’in Ankara Resim – Heykel Müzesi, İş Bankası, Milli Kütüphane, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Terakki Vakfı ve daha birçok özel koleksiyonda resimleri bulunmaktadır.
Vahap DEMİRBAŞ(1957-)
Kağıt üzerine sulu boya
24x15
Vahap DEMİRBAŞ(1957-)
1957'de Malatya'da doğdu. İnönü Üniversitesini bitirdikten sonra siyah toz boya İle ışık, gölgeye dayalı portre çalışmaları yaptı. Bu ilk çalışmalarından sonra bütünü ile suluboyaya yöneldi. Daha sonra A.B.D.'de açılan sergiler ve İsveç enstitüsü tarafından desteklenen Stcholm Etnografya Müzesi sergileri ve yurt dışı sergileri devam etti.
Suluboya tekniğinde ilk defa rengin ve saydamlığın ön plana çıktığı şiirsel bir naif doku elde etti. Bu çalışmalarında tekniğin ayırıcı özelliğini temel amaç olarak benimsedi dolayısı ile suluboyanın kontrolsüz yayılma ve renk sorunu tamamen ortadan kaldırdı.
Konularında Anadolu Kültürü, kaybolmaya yüz tutmuş eski güzellikler, çocuk oyunları, geleneksel düğünler, eğlenceler, halen eski evlerin değişmeyen estetik harikası formları gibi birçok konular alır. Sanatçı A.B.D. Suluboya ressamlar birliği üyesi olup çalışmalarına Ankara'daki atölyesinde devam etmektedir.
Hüseyin ELMAS(1967-)
Tuval üzerine karışık teknik
50x50
Hüseyin ELMAS(1967-)
1967 yılında Anamur’da doğdu. 1990’da Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümünden mezun oldu. 1991’de Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümüne Araştırma Görevlisi olarak atandı. Aynı Üniversite’nin Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Eğitimi Anabilim Dalı’nda; 1994’te yüksek lisansını, 1998’de “Çağdaş Türk Resminde Minyatür Etkileri” konulu tezle doktorasını tamamlayıp “Bilim Doktoru” unvanı aldı. 1999’da Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’na Yrd. Doç. Dr. unvanıyla öğretim üyesi olarak atandı. 2005 yılında Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel ve Resim Bölümleri kurucu öğretim üyeliği ve bölüm başkanlıkları ile aynı fakültenin dekan yardımcılığı görevine atandı. Bu görevlerini 2013 yılına kadar sürdürdü. 2008 yılında Doçent, 2013 yılında ise Profesör unvanı aldı. 2013-2016 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı görevini yürüttü. 2020 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’ne atandı. Günümüze değin 25 kişisel sergi gerçekleştirdi; 300’den fazla ulusal ve uluslararası karma resim sergisine katıldı. Yurt içi ve yurt dışı sanat kolonilerine katılıp çalışmalarda bulundu. Eserleri özel ve resmi koleksiyonlarda, müzelerde bulunan sanatçı, halen çalışmalarına Ankara’da devam etmektedir.
Adnan ÇOKER(1927-2022)
Kağıt üzerine karışık teknik
30x22
Adnan ÇOKER(1927-2022)
1927’de İstanbul'da doğdu.
1951'de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Üniversitesi) Resim Bölümü, Zeki Kocamemi Atölyesi'nden lisans diploması aldı.
1955'te Avrupa sınavını kazanarak devlet bursuyla Paris'e gitti.
1956-1957 yıllarında André Lhote, 1957-1960 arasında da Henri Goetz atölyelerinde resim çalışmalarına devam etti.
1960'ta İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi öğretim kadrosuna katıldı.
1963'te Altan Gürman, Sarkis, Devrim Erbil ve T. Tura ile "Mavi Grup"u kurdu.
1964'te Fransız devlet bursu ile ikinci kez Paris'e gitti. W. Hayter Atölyesi'nde gravür, Goetz Atölyesi'nde boya etüdlerini sürdürürken "Siyah Fon"lu resimlere başladı.
1965'te Avusturya bursuyla gittiği Salzburg Yaz Akademisi bünyesinde Emilio Vedova Atölyesi'nde soyut çalışmalar yaptı.
1966’da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Yüksek Resim Bölümü hocalığına atandı. Ardından 1969’da doçent ve 1969’da profesör unvanlarını aldı.
1977-1979 arasında İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Müdürlüğü yaptı.
1983-1985 arasında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanlığı görevini yürüttü.
1993 ve 1994’te Çamlıca Sanat Evi'nde özgün baskı çalıştı.
1994’te Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü'nü reddetti.
2014’te İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi’nde özgün baskı çalışmaları yapan Çoker, 2022 yılında vefat etti.
Dinçer ERİMEZ
Nöbetçi
Tuval üzerine yağlı boya
75x50
1932, İstanbul doğumludur.
Güzel Sanatlar Akademisi'nde Cemal Tollu, Halil Dikmen ve Nurullah Berk'in öğrencisi oldu.
1959-1960 yılları arasında İtalya'da, 1965-1966 yılları arasında Fransa'da çalıştı, yarışmalara katıldı, sergiler açtı.
1952-1969 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Televizyonu'nda Sanat Programları yönetti.
1978 yılında Kıbrıs'ta Girne'de, UMO Mimarlık Bürosu ile birlikte "Özgürlük ve Barış" anıtının kabartma heykel ve metin yazılarını gerçekleştirdi.
Mimar Sinan ve Marmara Üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptı. (1968 de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Doçent ve 1981 de Profesör oldu. 1989'da Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi'ne tayin edildi.)
Yurt dışı ve yurt içinde birçok koleksiyonda eserleri bulunmaktadır.
Hüsamettin KOÇAN(1946-)
Şaman Serisi
Tuval üzerine yağlı boya
130x107
Selim TURAN(1915-1994)
Ahşap panel üzerine yağlı boya
17x23
Selim Turan (9 Haziran 1915, İstanbul - 13 Ekim 1994, Paris), Azerbaycan kökenli Türk ressam ve heykeltıraş.
Sanat yaşamın İstanbul ve Paris'te sürdürmüş olan sanatçı; Türk resim sanatında modernist bir çizgiyi temsil eder ve Batı dünyasında tanınmış ilk Türk ressamlardandır. Resmin yanı sıra heykeller de üretmiştir; Fransa’nın birçok kentinde fresk, seramik, mozaik ve heykelleri bulunur. Edremit’e bağlı Türkmen Tahtakuşlar Köyü’ndeki Etnoğrafya Galerisi’nin kurulmasına katkıda bulunmuştur.
Neriman OYMAN(1965-)
Kağıt üzerine yağlı boya
25x20
Neriman Oyman (d. 1965, İstanbul), Türk bir ressamdır.
1990-1992 yılları arasında Avni Memedoğlu Atölyesi'nde çalışmalarını sürdürmüş Türk ressam. 1992 yılından bu yana Asmalımescit'teki atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Kişisel sergileri ile yurtdışına 400'den fazla resim taşıdı, 30'dan fazla kişisel sergi düzenledi. Resmi yaşam biçimi olarak tanımlayan ressam, dışavurumcu tarzda, fantastik nitelikli resimler yapar. Düşüncelerinin resmini yaptığını ifade etmektedir.
Devrim ERBİL(1937-)
Serigrafi baskı
11/15
Bodrumda mavi kuşlar D
2016
70x100
Cemal TOY(1969-)
Tuval üzerine yağlı boya
30x20
Cemal TOY(1969-)
1969 yılında Kütahya’da doğdu. 1991 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden mezun oldu. Cemal Toy yurt içi ve yurt dışında birçok karma ve kişisel sergiye katıldı.
Resimlerinde bütün bir insanlık macerasının; yok olmuş veya olmaya yüz tutmuş kültürlerin sembolleriyle işaret ettiği gerçekliğinin izini sürdürmüştür.
İstanbul’un dünden bugüne kültürel dokusunu resimlerinde geleneksel ve modern bir üslupla yansıtıyor.